Geen producten (0)
Geen producten (0)
 

krenten

€ 1,75 (inclusief btw 9%)
Omschrijving

Krenten 

Een krent is een gedroogde, pitloze druif van een druivenras dat zeer kleine vruchten geeft, de Vitis vinifera 'Korinthiaka'. De krent lijkt veel op een rozijn en wordt daar nog al eens mee verward, maar de rozijn is afkomstig van andere druivenrassen met grotere vruchten. Krenten hebben naast een zoete smaak ook een prettig zuurtje. Krenten zijn zeer smakelijk in allerhande baksels: broden (krentenbrood, krentenmik, stol), oliebollen, etc. 

Het werkwoord "krenten" wordt van oorsprong gebruikt voor een uitdunningsmethode van druiventrossen. Oorspronkelijk waren krenten de vroeg weggeknipte onrijpe druiven. Dit uitdunnen gebeurde bij oude druivenrassen om de overige druiven de ruimte te geven om te volgoeien.

Land van oorsprong: Griekenland

Krenten in de taal

Krenten worden niet alleen al eeuwen gegeten, ze hebben ook een vaste plek in onze taal. 

  • Een gierig persoon wordt ook wel krent of krenterig persoon of een krentenkakker genoemd.
  • "Op je krent zitten" betekent dat je op je billen gaat zitten; "Op je luie krent zitten": niets doen, luieren.
  • "De krenten uit de pap vissen" wil zeggen: "alleen het aangename deel van het werk doen".

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.

Facebook