Krenten
Een krent is een gedroogde, pitloze druif van een druivenras dat zeer kleine vruchten geeft, de Vitis vinifera 'Korinthiaka'. De krent lijkt veel op een rozijn en wordt daar nog al eens mee verward, maar de rozijn is afkomstig van andere druivenrassen met grotere vruchten. Krenten hebben naast een zoete smaak ook een prettig zuurtje. Krenten zijn zeer smakelijk in allerhande baksels: broden (krentenbrood, krentenmik, stol), oliebollen, etc.
Het werkwoord "krenten" wordt van oorsprong gebruikt voor een uitdunningsmethode van druiventrossen. Oorspronkelijk waren krenten de vroeg weggeknipte onrijpe druiven. Dit uitdunnen gebeurde bij oude druivenrassen om de overige druiven de ruimte te geven om te volgoeien.
Land van oorsprong: Griekenland
Krenten worden niet alleen al eeuwen gegeten, ze hebben ook een vaste plek in onze taal.
© 2025 www.wereldnoten.nl - Powered by Shoppagina.nl